Lubię tworzyć..., tym bardziej, jeśli komuś to co robię się podoba: Jeśli podoba Ci się to co robię i chcesz coś takiego mieć - napisz do mnie, na pewno się dogadamy:

SMAKOŁYKI

niedziela, 15 sierpnia 2010
Wiele z Was zmienia adresy blogów na inne:(

czas też na zmiany u mnie

już jakiś czas temu pisałam, że moje przepisy zamieszczone w zakładce smakołyki budzą czasem większe zainteresowanie niż prace i zastanawiałam się nad utworzeniem nowego bloga - do pomysłu tego część z Was mnie nawet zachęcała

i ...

stało się

od dziś zapraszam na mojego bloga kulinarnego

Kuchnia Gosi

jest to na razie wersja robocza i na pewno jego wygląd się zmieni - na dzień dzisiejszy przeniosłam wpisy kulinarne z obecnego bloga - ale na nowym są posegregowane na: deserowo, coś na obiad, sałatki i przetwory

tak więc od dziś mam nowy blog ale ten pozostaje bez zmian - tyle, że będzie robótkowy

także zapraszam do kuchni Gosi

będzie mi miło Was gościć:)
20:12, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (5) »
sobota, 14 sierpnia 2010
Na urlopie miałam troszkę;) czasu na śledzenie waszych blogów i jeden szczególnie przypadł mi do gustu - wcale nie robótkowy ale też mi bliski - bo o pieczeniu;
na tymże blogu znalazłam kilka fajnych przepisów - niektóre znam i mam, inne postanowiłam wypróbować i tak wczoraj między sałatkami ogórkowymi zrobiłam

rurki z kremem

Wszystko było fajnie, ale po zapoznaniu się z przepisem zapytałam w komentarzu co zrobić jak się nie ma odpowiednich form do rurek?

ale główka pracuje!

wykombinowałam sobie, że przydadzą się małe szklane buteleczki - takie jak po zapachach do ciast:)
okazało się nawet, że sąsiadka takowe posiada i chętnie mi odstąpiła:)

tak więc bawiłam się w nakręcanie ciasta na buteleczki i jedyny mankament to to, że moje rurki są jednakowe a autorki przepisu są szersze i węższe - ale smak ten sam:)



zmodernizowałam też masę - ponieważ robiąc sałatki nie miałam czasu - zrobiłam masę budyniową i też jest ok:)

moja masa:

ugotować budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
ukręcić mikserem margarynę na pulchną masę i dodawać wystudzony budyń

też dobrze smakuje a jak szybko się robi:)

z racji upału do rurek podałam sobie i mężowi kawkę mrożoną



polecam i życzę smacznego!

na razie znikam - bo w piekarniku szarlotka budyniowa a w projekcie sałatka kalafiorowa:)


14:20, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (6) »
Sezon ogórkowy w pełni, a ponieważ dostałam nowe przepisy - najpierw się nimi podzielę a w wolnej chwili wrzucę dalsze fotki z wakacji - gotowaniem zaczynałam urlop i gotowaniem konczę - bo w środę do pracki:(

Po powrocie z wakacji miałam na działce zatrzęsienie ogórków - ba!
 ogórów, które nadawały się idealnie na sałatki - dlatego zabrałam się za kolejne przetwory:

Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym

3 kg ogórków
0,5 kg cebuli

ogórki obrać i pokroić w plasterki; cebulę pokroić w piórka

Zalewa:

1 łyżka soli
25 dkg cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego

Pokrojone ogórki i cebulę wrzucić na gotującą się zalewę i mieszając gotować 15 minut. Gorące nakładać w słoiki i postawić do góry dnem:)



tu moja sałatka gotująca się:)


Sałatka do obiadu

4 kg ogórków
0,5 kg papryki
1 seler
1 por - biała część
0,5 kg cebuli

Wszystko pokroić w kostkę i zalać na 3 godziny zalewą: 3/4 szklanki soli i 9 szklanek wody
Po odstaniu 3 godzin sałatkę odcedzamy i nakładamy do słoików zalewając zalewą:

2 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1 szklanka wody
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka estragonu
5 goździków

Zalewę zagotować i gorącą zalać ułożone w słoikach warzywa.
Na tę ilość warzyw potrzeba około 3 porcji zalewy.
Dla pewności pasteryzowałam 5 minut.
Do obiadu można podać tak jak jest lub odcedzić warzywa i dodać kukurydzę i ewentualnie majonez jak ktoś lubi.

tak wygląda w słoikach



polecam i smacznego!
14:04, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 lipca 2010
Wczoraj miałam bardzo gospodarczy dzień: okna - mycie, gotowanie, ogórki i jeszcze znalazłam chęć na ciastka, które znalazłam na blogu nowej koleżanki i polecam:)

ciasteczka

fotkę zapożyczam od autorki przepisu:)



w efekcie prac nie miałam czasu postawić ani jednego krzyżyka w nowym projekcie i padłam spać dość wcześnie

myślałam też nad gazetkami na picasie - i doszłam do wniosku - po konsultacji z koleżanką:), że będzie sporo osób, które będą korzystały a nic nie podeślą - więc wymyśliłam i zdecydowałam, że zablokuję niektóre gazetki, ale...

ale jeśli będziecie chciały skorzystać
- będę wysyłała Wam hasło
- czy tak nie będzie lepiej?
bo oprócz nas coraz więcej osób korzysta z albumów - nawet zupełnie mi nie znanych

co Wy na to?

póki co - nowa gazetka - dzięki pomocy Adzi:)
cs139

oczywiście przypominam o candy:)
zapraszam!
08:39, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 lipca 2010
Nie wiem, czy już go zamieszczałam -ale to ulubiony deser mojej rodzinki, dlatego zaproponuję; do tego świetny na taaakie jak mamy upały:)

wystarczy rozpuścić 2 różnokolorowe galaretki, które po stężeniu można podziabać widelcem
kupić 2 serki homogenizowane waniliowe

w szklanym naczyniu układamy warstwę galaretki, następnie warstwę serka i znów galaretkę - w proporcjach zależnych od wielkości naczynia i wielkości apetytu
całość można udekorować owocami



polecam:)
08:16, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (1) »
piątek, 09 lipca 2010
...polecam dziś ciasto
 
Milky way

biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki wymieszać mikserem i upiec biszkopt - około 30 minut w 180 stopniach.

masa:
 
0,5 szklanki mleka w płynie
3/4 szklanki cukru
margaryna
2 szklanki mleka w proszku

zagotować 0,5 szklanki mleka i 3/4 szklanki cukru
zagotowaną miksturę lekko przestudzić
Margarynę utrzeć na pulchną masę i powoli dodawać zagotowane mleko, na koniec dodać 2 szklanki mleka w proszku.

Przestudzone ciasto przekroić na pół - wzdłuż blachy i przełożyć masą.
Udekorować można wg własnej inwencji.



polecam i życzę smacznego:)
11:41, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (3) »
czwartek, 08 lipca 2010
Dziś podam przepis prosty i łatwy na super parówki w cieście - doskonałe na ciepło i na zimno, na wycieczkę i grilla:)

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki płynu: 3/4 mleka i 1/4 oleju
sól do smaku

Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam łyżką dla połączenia się składników; następnie ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję okrągły placek i kroję na 8 części - jak do rożków- takie trójkąty.



Na każdy trójkąt układam pół parówki - na szerszym boku i zwijam jak rożek. Gotowe posypuję przyprawą do grilla i do piekarnika aż do uzyskania złotej barwy.



Parówki można podawać z sosem np pomidorowym lub ketchupem.

Ciasto to wykorzystuję jako spód do pizzy:)
rewelacja:)

pokażę fotkę jaką dostałam na forum - można i tak:)
jak się zakręci ciasto - zależy od inwencji gospodyni



edytowałam wpis, aby zamieścić swoje fotki

dodatkowo parówki nacięłam na końcach - dzięki czemu fajnie się pozawijały



polecam i życzę smacznego:)

ps do poprzedniego wpisu - kto ma ochotę na zakupy w nowo odkrytej pasmanterii - zapraszam do mnie:)

osoby oczekujące ode mnie jakiejkolwiek przesyłki - uwaga! listonosz podobno zawsze dzwoni dwa razy;)
20:13, malgorzata-p17 , SMAKOŁYKI
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:
GALRACH - BIŻUTERIA
KONTAKT
MOJE INNE ROBÓTKI
MOJE OBRAZKI
MOJE POSZUKIWANIA
MOJE STRONY
MÓJ ALBUM PRAC
TU ROBIĘ ZAKUPY
TU ZAGLĄDAM
Tagi

Coricamo - sklep z materiałami do rękodzieła VI Zjazd Twórczo Zakręconych w Ustroniu - Coricamo Baner do strony Coricamo: Coricamo - sklep z materiałami do rękodzieła Baner Zjazdu Twórczo Zakręconych: VI Zjazd Twórczo Zakręconych w Ustroniu - Coricamo Baner konkursu blogowego: II edycja konkursu na najbardziej Twórczo Zakręcony Blog - Coricamo Marzycielska Poczta.
Dodatki na bloga
<